Veureu que hem canviat la imatge del nostre bloc, és una imatge del llibre “El bosc de contes, històries d’arbres màgics d’arreu del món“, els textos són de la Rina Singh i les il.lustracions de la Helen Cann. En la seva versió catalana, està editat per Intermon Oxfam. L’any d’edició és el 2003 a Gran Bretanya.

portada

Us deixem un dels contes, El Cirerer, un conte tradicional de la India. No us espanteu perquè sembla una mica llarg, l’hem transcrit sencer perquè està molt ben escrit, amb moltes descripcions que ens seran de gran utilitat per si volem fer-ne un dibuix, també amb molt de vocabulari i expressions que es poden treballar abans d’explicar la història.

Es un conte amb el què es poden treballar els sentits, l’olfacte (la olor de les flors), la vista (defineix molt colors, quin és el color safrà?), el tacte, la oida (quan el jardí queda silenciós….).

De fet, és un conte dins un altre conte, això és molt original i també pot servir per o bé només explicar un dels contes, o bé, perquè els nens i nenes puguin crear una història semblant a la del buda.

També podeu fer una lectura a l’aula, que cada alumne llegeixi un paràgraf i que la resta apuntin el que no han entès. Es poden fer grups que treballin una part del conte, que busquin les paraules que no han entès i que les substitueixin per sinònims o bé per una explicació de la paraula o expressió, després es pot fer una lectura del conte ordenada amb les paraules o expressions que han canviat.

Si teniu temps, com que és un conte amb força personatges, també es pot fer una versió teatralitzada, que fins i tot podrien fer els mateixos alumnes, segons el nivell on estiguin.

Recordeu de tota manera, que els contes es fan i es desfan, es poden fer més resumits si el públic ho requereix, o bé es pot utilitzar sencer amb tota la riquesa ligüística que conté.

El conte parla d’una ciutat concreta i d’un riu molt conegut, situeu-lo en el mapa, busqueu fotografies per internet, comenteu-les perquè les diferències culturals bé s’ho mereixen (com són físicament, com van vestits, busqueu un “santó” dels que anomena el conte, hi ha dones? hi ha nens i nenes? què fan? on i com ens rentem nosaltres?). Podeu parlar de l’aigua, de la devoció dels indis per aquest riu, dels rituals que s’hi desenvolupen, etc…

Us deixem el conte i…. el jardí!

El cirerer conte indi

dibuix interior

Anuncis