A partir d’ara, anirem informant també de les diades internacionals, per conèixer-les i per poder-les treballar en la mida del possible, ja sigui amb contes o sense.

Les diades internacionals possibiliten la reflexió, fer-nos preguntes, veure com estem nosaltres, veure com estan els altres (els habitants d’altres països, les dones, els nens i les nenes). Què vol dir viure en pau? que vol dir “desarmament”? mireu en els diaris del dia si hi ha països que no estiguin en pau i perquè? Podeu parlar també de lo que són els drets humans, són respectats mentre hi ha pau? i si no hi ha pau? Què és la Organització de les Nacions Unides? perquè serveix? Quan surten imatges a la televisió sobre països que tenen revoltes, les persones que hi surten són homes o dones? Com resolen molt  sovint els seus problemes els homes? i les dones, fan el mateix? Si hi ha una guerra, què fan els homes? i què fan les dones? Quan tenim un problema, de quantes maneres el podem resoldre? i què fem normalment?

Tenir una referència de les diades internacionals ens pot ajudar també a planificar activitats dins l’escola, podem aprofitar per treballar, per exemple, uns paísos o uns altres arrel d’una diada internacional.

Podem mirar quina informació hi tenim a la biblioteca de l’escola per tal de treballar aquestes diades. Podem buscar informació a internet, quan es va instaurar una diada concreta i perquè.

Potser arrel de determinades diades, poguem trobar exposicións, activitats o xerrades que hi girin al volant i aprofitar-les.Per exemple a Sabadell i durant tot l’any, s’estan fent tot d’activitats culturals (cinema, dansa, teatre) arrel de l’any de Rússia a Espanya i d’Espanya a Rússia.

El dia Internacional de les dones per la pau i el desarmament es celebra des del 1982, tots els anys centenars de dones organitzen actes contra les armes nuclears i l’armament en general, tot recordant que un altre món és possible. Són molts els diners que els estats dediquen a comprar armes, en detriment d’altres partides molt més necessàries i també és un tipus de mercaderia que genera grans beneficis. Es curiós el fet que essent una part important dels pressupostos, mai no en surt cap informació als mitjans de comunicació.

Busquem referents de pau, persones que hagin o estant treballant per la pau, per un món alternatiu, sense guerres ni tantes diferències, més just, més igualitari, més digne per tothom.

Per començar a buscar, us facilitem tres noms de dones que són referents de pau, Teresa de Calcuta, Maria Zambrano i Berta Von Suttner. Busqueu les seves biografies a la biblioteca o per internet, quan van néixer i a quin país? quines inquietuds tenien? en teniu alguna fotografia?

Seguirem buscant més referents femenines de tots els  àmbits i els posarem en aquest bloc, és important treballar referents que siguin dones, és important que surtin a la llum, recordem que el  silenciament també és una forma de maltractament.

Anuncis