La setmana passada va morir l’Elisabeth Eidenbenz, pels qui no la coneixeu us podem dir que el seu nom va prendre protagonisme en els aconteixements que van seguir a la fugida dels republicans durant la guerra civil espanyola cap a França.

Va resultar que França ja esperava la entrada massiva de gent a través de les seves fronteres, però la previsió es va quedar curta i es van veure desbordats per l’allau de gent que finalment es van exiliar. Van decidir capturar la gent que anaven arribant i tancar-la a les platges d’Argèles Sur Mer.

El calvari que van patir els refugiats va ser dantesc, tot i així les dones es quedaven embarassades i duien les seves gestacions fins al final. L’Elisabeth era una mestra suïssa i voluntària de la Creu Roja i va crear una maternitat molt a la vora de les platges on estaven els exiliats. Va habilitar unes tendes especials on hi podien anar les dones en les últimes etapes de la gestació, el seu objectiu era alimentar-les perquè tinguéssin força per ajudar durant el part. Quan les dones es posaven de part, se les podia emportar a una casa que va habilitar com a maternitat, allà parien i s’hi estaven durant les primeres setmanes de vida dels nedons, les alimentaven amb llet de vaca, podien menjar pa amb mantega, i tenien un hort i tot d’arbres fruiters al voltant de la casa, així les dones tenien fruita i verdura fresca que les ajudava en el seu periode d’alletament.

Tota aquesta gesta està molt ben reflectida en el llibre de l’Assumpta Montellà (La Maternitat d’Elna, bressol dels exiliats) i també en podeu trobar un  reportatge per internet que es diu “Elisabeth Eidenbenz, la mare de la maternitat d’Elna”. De ben segur que no podreu evitar emocionar-vos però per altra banda és necessari conèixer tot el què va passar.

Esperem que us animeu a conèixer més la vida i l’aventura d’aquesta dona, va guardar tota la documentació d’aquell temps perquè servís per revisions posteriors i en quedés constància.

Actualment la maternitat existeix i s’ha convertit en un museu, si aneu per aquelles contrades us recomanem que hi feu una escapada per visitar-la! Elna és molt aprop de la frontera.

Aquesta entrada és el nostre homenatge particular a l’Elisabeth.

Creiem que la figura de l’Elisabeth hauria de ser coneguda per tothom, com va superar molts obstacles per poder crear una bombolla de pau dins de l’horror de la guerra i envoltada de nazis per tot arreu, que feien escorcolls i la tenien ben vigilada. Es un referent de valentia, de pau, de tenacitat, d’imaginació i de triomf en uns moments més que difícils.

Anuncis