Coneixeu a aquesta dona? era molt baixeta, poqueta cosa, però les coses que va fer durant la seva llarga vida (va néixer el 1913 i morir la setmana passada el 23 de juny) són d’una dimensió que no es pot mesurar. Si continueu llegint trobareu quatre pinzellades sobre la seva vida, recomanem un llibre de capçalera on ella mateixa ens ho explica tot i aprofitem també per proposar algunes activitats per fer durant l’estiu però que també podrien ser activitats a desenvolupar a les aules el proper curs.  Ens quedem amb que la Christiane va dedicar la seva vida a construir, mentre que les guerres ho destrueixen tot i per tant l’afegim a la llista de referents de pau.

Va néixer en el si d’una familia liberal i intelectual, i molt jove, als 21 anys, va entrar al Louvre, del qual en va ser la conservadora durant molts anys. Va viure les dues guerres, de seguida va viatjar a Egipte i va entrar a l’Institut Francès d’Arqueologia Oriental. Era un món dominat pels homes, però ella s’hi va saber moure, va fer molts contactes, tenia molta mà per les negociacions, era inteligent i diplomàtica. Va formar part de la resistència a la segona guerra mundial, utilitzava parets de doble fons del museu del Louvre per amagar soldats anglesos mentre esperaven el moment de poder tornar al seu pais.

Ella es definia a si mateixa com a combativa. Tota la seva vida la va dedicar a construir, mentre que les guerres ho destrueixen tot. Gràcies a ella, avui en dia podem visitar el temple d’Abu Simbel a Egipte, i no només va salvar aquest temple, sinó 13 més que ara estarien sota les aigües del llac Nàsser. També gràcies a ella no es van trencar les relacions diplomàtiques entre França i Egipte.

Christiane va reinventar la egiptologia, va estudiar profundament el simbolisme d’aquesta civilització i va donar molta llum a l’hora d’interpretar escrits i objectes dels quals es desconeixia la funció o el significat.

Decididament, la incloim com a referent de pau, us animem a què busqueu la seva biografia, hi ha un llibre “Las ruinas de Nubia, la gran epopeya de la egiptología” de l’Editorial Destino, escrit per ella mateixa i on explica la seva vida, és una meravella, segur que no us defraudarà.

I aprofitant que estem a l’estiu, perquè no fer una mica de feina al voltant de l’Antic Egipte? podem mirar per casa si tenim algun llibre sobre el tema, o podem atansar-nos a la biblioteca per buscar llibres d’Egipte a la secció infantil. O bé, podem buscar a la llibreria, segur que trobarem algun àlbum amb activitats al voltant d’aquest tema.

Què coneixem d’Egipte, així, sense mirar res? com és una piràmide? sabem el nom del riu que travessa el pais de baix a dalt? si, si!! de baix a dalt, el delta està al nord del pais, si mirem un mapa fa l’efecte de que el riu flueix al revés.

Quin nom de faraó ens vé a la ment? Tutankamon? Ramsés? però, hi va haver molts més faraons, els busquem? Us sona el nom de Hatshepsut? va ser una faraona, que per regnar, es vestia amb els elements masculins del poder, segur que si investigueu la seva vida també la trobareu molt interessant.

I la gent del poble, com vivien, de què vivien? com es vestien? a quins jocs jugaven els nens i les nenes?

Perquè no compreu la cartulina més gran que hi hagi a la tenda i us atreviu a reproduir alguna de les escenes de les tombes reials? a les tombes es representaven escenes de la vida terrenal amb tot luxe de detalls, si cal, us poden ajudar els adults,segur que quedarà genial!

I si voleu dibuixar a més petita escala, perquè no busqueu senefes egípcies? mireu als dibuixos de les tombes, n’hi ha moltes i totes molt boniques. Amb les senefes podeu fer punts de llibre, decorar els marges de les llibretes que utilizeu, fer tarjetes d’invitació, o una corona, deixeu volar la imaginació!

L’Antic Egipte és un pou de coneixement per descobrir i aprendre, segur que més d’un i una us hi quedareu enganxats per sempre. Qui sap si entre vosaltres hi ha algun futur o futura egiptòloga que faci nous descobriments!!

No oblidem els contes, en buscarem i us els deixarem perquè també els pugueu treballar.

Anuncis