Us proposem una activitat per fer aquest estiu inspirada en l’any internacional dels boscos i que podriem anomenar “turisme de places”. Es una activitat que es pot fer en familia, per preparar amb antel.lació i que es pot fer també en grup, amb els veïns i veïnes o amb companys i companyes que no hagin marxat. I que també es pot preparar per fer-la a l’aula ja de cara al proper curs. Serà una activitat engrescadora i emocionant! les emocions no només han de reservar-se pel cap de setmana, i a més a l’estiu cada dia pot ser genial i diferent!

A quina plaça aneu a jugar habitualment? probablement sigui una plaça que estigui dins el vostre barri, propera a casa vostra. Farem primer una mica d’observació, com és la “vostra” plaça? on està situada (busqueu-ne l’adreça)? quins elements té, zona infantil, mobiliari urbà (bancs individuals o més grans, papereres, fonts, faroles, baranes, testos, etc…), i quina vegetació té? hi ha ombra? quins arbres hi ha? en sabem el nom? els arbres són joves o són grans? estan florits? tenen fruits? com són les flors i els fruits, de quin color i quina forma tenen? hi ha fulles per terra? de quin color són? i quants arbres hi ha, compteu-los. A part dels arbres, quina altra vegetació hi trobem? hi ha gespa, o arbusts, o flors, o parterres? i per prendre cosciència de que les places han d’estar netes, fixeu-vos en les deixalles que trobeu pel terra, què hi ha? on hauria d’estar?, també en podeu fer un dibuix del racó de la plaça que us agradi més.

Amb totes aquestes preguntes i d’altres que se us acudeixin, lo primer que podeu fer és preparar un “pla de treball”, ja veureu com pel fet de preparar una mica amb antel.lació la vostra activitat, la vostra plaça us semblarà diferent, i segur que descobrireu nous punts de vista que no havieu observat abans. Per preparar aquest pla podeu fer servir una llibreta que encara tingui fulls en blanc o si ho preferiu en podeu dedicar una de nova, perquè ja veureu que la seguireu fent servir, podeu escriure les preguntes com si fos un qüestionari, deixant una mica d’espai entre elles per poder contestar.

També podeu deixar espais per enganxar fulles que hagin caigut al terra, o branquetes que hagin deixat els ocells o qualsevol altre element que us cridi l’atenció, però això si, prohibit arrencar flors i fulles, només el que trobeu pel terra.

Una altra opció per preparar el vostre pla de treball és fer servir l’ordinador, fent el mateix que amb la llibreta. La ventatja és que en podeu fer tantes impressions vom vulgueu sense falta de tornar-ho a escriure tot, si seguiu llegint veureu que això us anirà molt bé.

També serà de molta utilitat que porteu un estoig amb tot el que us pot fer falta (llàpis, colors, celo, tisores…)

I amb tot aquest equipament ja podeu anar a la plaça!!

Però no acabem aquí. Un cop hagueu fet tot aquest treball de camp, hauriem de posar-hi nom a tota la vegetació i als arbres que hem localitzat, com ho podem fer? Potser tinguem alguna guiad’arbres per casa i si no és el cas, sempre podem anar a la biblioteca. També si trobem algun jardiner a la plaça li podem demanar que ens digui els noms dels arbres que no coneixem. I també… podem demanar a l’ajuntament que ens ho expliqui! hi ha les oficines d’informació ciutadana on podem preguntar tots els nostres dubtes, segur que trobaran genial que els demanem els noms dels arbres de la plaça on anem a jugar! Serà una experiència nova i  interessant anar-hi i omplir una instància si cal. No esteu sols i els adults us ajudaran.

Ja ho veieu com en pot ser d’interssant la plaça on anem a jugar i el suc que en podem treure. I un cop més, no ens aturem aquí i seguim amb la proposta

Segur que a la vostra ciutat hi ha més places a part de la que visiteu habitualment, us proposem fer turisme de places (de la vostra ciutat i/o de ciutats properes que estiguin a un cop de bus o de tren), ara ja sabeu quin ha de ser el vostre equipatge, afegiu una mica de berenar i munteu una excursió per conèixer altres places. Penseu que haureu de planificar la vostra excursió, consulteu un mapa o mireu per internet quin serà el vostre proper destí, pot ser igual d’engrescador que si marxéssiu a un altre país, això si, no gastareu molts diners i aconseguireu que aquest estiu sigui diferent dels altres! Amb una mica d’imaginació es pot arribar molt lluny!

Esperem que us animeu a fer turisme de places, ja ens ho explicareu!

Anuncis