Ressaltem aquesta diada quasi internacional per considerar-la molt important, i a la vegada molt adient degut a que la nostra llengua està generant molts debats i molta premsa escrita.

De ben segur que s’organitzaran tot tipus d’actes al voltant d’aquesta diada, podeu consultar la pàgina web dels vostres ajuntaments.

Per la nostra part us animem a, un cop més, treballar la llengua de totes les formes que se us acudeixin. Us adrecem a l’entrada que vam fer el dia 07/06/2011 d’on traureu moltes idees per treballar el llenguatge.

I si seguiu llegint us en proposarem de noves. També us deixem un conte amb el què podreu treballar i un escrit que ens ha arribat sobre el català i que recomanem.

Activitat: per tal de treballar les llengües que convisquin a l’aula, us proposem que ara que fa poc que ha començat el curs i segurament tindreu les parets de l’aula força lliures, munteu en unes cartolines, el nom dels principals elements de l’aula i d’altres que se us acudeixin, posant les paraules en totes les llengües que parleu entre tots (català, castellà, àrab, xinès, etc…).

Si resulta que a la vostra escola no hi ha companys o companyes migrades, podeu fer el mateix exercici amb les llengües que es parlen al territori espanyol, i als països veïns.

També podeu investigar com es dirien els mateixos elements però a cada una de les províncies catalanes, el so és diferent, proveu d’imitar-lo! i potser la paraula també canvïi.

Activitat: que els i les alumnes demanin als seus pares i mares alguna cançó que recordin que els cantaven quan eren petites, que l’aprenguin i que l’ensenyin a cantar a la resta de la classe. Escolteu les lletres per si hi trobeu paraules o expressions que no s’entenen gaire, o que ja no es facin servir, potser fins i tot la lletra hagi canviat una mica.

Activitat: llegiu el conte d’ Els tres cosmonautes que us adjuntem, és un conte de l’Eugenio Carmi i de l’Umberto Eco. Parla de llengües i també de gent que es pensen que són diferents perquè parlen diferent. Feu un debat a continuació, escriviu primer un seguit de preguntes que podeu fer als nens i les nenes perquè les vagin contestant i així que vagi fluint el diàleg entre tots i totes.

A partir de la descripció del conte, podeu dibuixar al marcià i a l’ocell de colors.

Podeu canviar la nacionalitat dels tres cosmonautes per les nacionalitats que convisquin a l’aula.

Podeu representar el conte a classe, feu alguna manualitat per caracteritzar els personatges. Si teniu temps de treballar-ho força, podeu representar aquest conte a la resta de l’escola!

El fet de treballar un conte, fa que es dispari la nostra imaginació, segur que se us acudiran més activitats per fer al volant d’aquest conte. Proveu-les i si hi penseu, escriviu-nos un comentari per saber com us ha anat.

Us deixem el conte de Els Tres Cosmonautes i l’escrit sobre el català, del qual en podeu fer tota la difusió que vulgueu.

cosmonautes

SAPS DIR HO EN CATALA

Que tingueu una bona diada de la llengua!

Anuncis