Mama Miti“, la Mare dels Arbres. Així és com anomenen els pobladors de Kenia a aquesta dona, que va rebre el Premi Nobel de la Pau al 2004. El comitè Nobel va defensar la seva candidatura amb les següents paraules “La Pau a la Terra depèn de la nostra capacitat a l’hora de conservar el nostre entorn viu. Maathai està al capdavant de la lluita en la defensa i la promoció del desenvolupament ecològic, social, econòmic i cultural de Kenia. Té una visió global que inclou el desenvolupament sostenible, la democràcia, els drets humans i , sobre tot, els drets de les dones”.

La considerem una referent de Pau, i com a tal, la seva vida i la seva feina hauria de ser coneguda per tots i per totes, per adonar-nos de que una altra manera de procedir és possible.

Seguiu llegint per conèixer més sobre la vida de Wangari i el significat dels arbres pels kikuius…

Va néixer a Nyeri (Kenia) al 1940 i ha mort aquesta setmana a Nairobi (capital de Kenia) a l’edat de 72 anys.

Els seus pares (pertanyents a la ètnia dels kikuius) van fer els possibles perquè estudiés, va anar a la Universitat i va poder estudiar fora del país. Es va fer biòloga i ha dedicat la seva vida a defensar el seu poble i el seu país, per ella és molt important la identitat cultural per preservar el medi ambient. Degut a l’acció dels colonitzadors, la Wangari va ser testimoni de la destrucció del territori i de les seves conseqüències.

També ha defensat sempre els drets de les dones, al seu país la vulneració dels drets de les dones és flagrant, i com a tants d’altres països es poden fer molt poques coses i molt a poc a poc.

Conscient de la importància de protegir els boscos, va construir un moviment anomenat “Green Belt Movement” (Moviment del Cinturó Verd), fent referència als arbres que es planten en cercles al voltant de granges i escoles, i així han estat plantats milions d’arbres arreu del país.

La Wangari ha convertit el fet de plantar un arbre en un símbol de pau. Ha dedicat la seva vida a construir incansablement, per això la incloem a la nostra llista de referents de pau.

No cal dir que us animem a que busqueu informació sobre la Wangari Maathai i que en llegiu la seva biografia.

El que ara llegireu és un fragment del llibre “Wangari Maathai ” La madre de los árboles, de Stephan Ehlert. Icaria Editorial i Intermon Oxfam, en la seva edició del setembre 2006.

“TOT va començar amb un arbre. Ngai, el Déu, li va entregar a en Gikuiu, el pare de la tribu dels kikuius, les terres que s’estenien pel sud-oest del Mont Kenia. El cor d’aquelles terres era un bosc de figueres anomenat Mukurue wa Gathanga, que traduit significa “l’arbre de la construcció”. Aquest lloc, que es troba en l’actual districte de Kirinyaga, se segueix venerant com el santuari dels avantpassats. Déu li va donar una esposa a en Gikuiu, Mumbi, i van tenir nou filles, que es van convertir en les mares dels nou clans dels kikuius. ”

Amb aquesta llegenda, els kikuius es van dotar d’una mena de dret diví sobre les seves terres, creant així el mite de la unitat del seu poble. Els avantpassats, pertanyents a la tribu dels bantus, procedien de diferents grups ètnics que havien emigrat des del sud-oest d’Àfrica i que es van barrejar amb les ètnies que allà hi vivien. Des de mitjans segle XVI podem parlar de la ètnia kikuiu. Els kikuius es distingien per les seves habilitats comercials envers els excedents que obtenien de treballar la terra. I sembla ser que van ser els kikuius els qui van proveir d’aliments a les primeres expedicions europees dels descobridors d’Àfrica.

De moment ho deixem aquí, us animem a treballar la figura de la Wangari Maathai.

Anuncis