Coneixíeu aquest arbre? és un castanyer, molt gran i amb molts anys, considerat un arbre monumental. Es troba a la comarca del Vallès Oriental, dins els límits del Parc Natural del Montseny.

Arbre de Can Cuc
Can Cuc 

Aquí us en deixem una imatge, sabíeu que a dins la soca principal i ja fa molts anys, els pagesos s’hi refugiaven i fins i tot feien foc per mantenir-se calents?

Ens ha arribat un poema que parla d’aquest castanyer centenari , és d’en Francesc Bardera, us el deixem perquè el treballeu a l’aula. Seguiu llegint per conèixer l’activitat que us proposem juntament amb el poema.
Activitat 1: llegiu el poema, primer per vosaltres, després en veu alta, ho podeu fer per estrofes, que cada alumne en llegeixi una, i quan s’acabin torneu a començar. Així el text ja s’anirà assimilant. També podeu llegir el poema fent servir diferents entonacions, alegre, trist, ràpid, lent, “zapizot”, exagerant les vocals obertes, o bé fent les vocals obertes tancades, fent un cop  de veu agut al principi de cada vers, etc…. proveu de fer les modulacions que se us acudeixin!
Activitat 2: conèixer el que ens explica el poema, subratllem les paraules que no entenem i les busquem al diccionari, en busquem sinònims, tornem a escriure l’estrofa però substituint les paraules que hem buscat. El tornem a llegir.
Activitat 3: tornem al poema original, què ens explica cada estrofa? Podeu fer grups a l’aula i que cada grup treballi una estrofa.  Després que cada grup esculli un portaveu i que expliquin a la resta el què han treballat. Les diferents estrofes expliquen la història de l’arbre, el situen geogràficament, expliquen com és físicament, i també parlen de com n’és l’arbre de fort i resistent, de tot el què li ha passat pel davant, i sobretot, no deixeu de treballar el missatge de la última estrofa del poema!
Activitat 4: podem mantenir els grups, fent servir diferents tècniques, proveu d’escenificar l’estrofa que us ha tocat, podeu fer dibuixos amb diferents tècniques i mides,  collages, fotografies, etc…
Ja podeu representar el poema! Si teniu temps i ho podeu organitzar, feu la representació davant d’altres companys de l’escola. O fins i tot de les famílies!
Activitat 5: Feu servir l’Arbre d’En Cuc com a pessebre aquest Nadal, dins la seva soca de ben segur que hi caben tots els elements. I com a vers de Nadal, us atreviu a aprendre’l de memòria?
Aquí teniu el poema d’en Francesc Bardera.
Anuncis